Regije i gradovi – Sjeverna regija

Kada pomislimo na prirodne ljepote Crne Gore prvo što većini padne na pamet jesu prizori sjevera Crne Gore. Tri nacionalna parka, Durmitor, Biogradska gora i Prokletije, nepregledna prostranstva Sinjajevine, duboki kanjoni Tare, Pive i Komarnice, te velelepna i brojna planinska jezera Crno, Kapetanovo, Zminje, Trnovačko, Zabojsko, Biogradsko, Pešića jezero sigurno će svakog putnika ostaviti bez daha.

Sjeverna regija se sastoji od jedanaest opština i obuhvata planinski dio Crne Gore koji je ujedno i najveći po površini. Sledeće opština čine ovu regiju:

 

Bijelo Polje: Grad istorije, kulture i prelijepe prirode

Bijelo Polje se nalazi na sjeveroistoku Crne Gore u dolini koju presijeca rijeka Lim. Neka predanja kažu da su s proljeća cvjetovi bijele boje prekrivali čitavo područje ovoga grada po čemu je i dobio ime. BijeloPolje oduvijek je bilo na raskrsnici puteva i na ruti karavana a danas je administrativni, ekonomski, kulturni i obrazovni centar na sjeveru Crne Gore.Do ovog grada možete stići željezničkim ili drumskim saobraćajem. A kada se nađete u pitomoj dolini Lima, okruženi visokim planinama i čistim vodama, pored jedne od najljepših i najtajnovitijih pećina na svijetu – Đalovića pećine, imaćete priliku da uživate u čarima netaknute prirode i zakoračite u bogatu istoriju ovog grada koje je naseljeno još od neolita. Ovaj grad nastao je na raskrsnici karavanskih drumova, na mjestu gdje se sudaraju vjetrovi istoka i zapada, ukrštaju i prožimaju različite kulture i putevi. Čuva istoriju najznačajnije knjige sa ovog prostora koja je proputovala petnaestak hiljada kilometara dok su je čuvali vladari, ministri, monasi i vojnici. Otkrićete kako su mještani jednog sela na rukama prenijeli džamiju , vidjeti spomenike najpoznatijim crnogorskim piscima i pjesinica kojima je baš ovaj grad rodno mjesto i probati prirodnu mineralnu vodu po čijim izvorištima je ovaj grad poznat.

 

Kolašin

Na samo samo sat vremena vožnje od Podgorice nalazi se Kolašin – grad koji su osnovali Turci u XVII vijeku. Kolašin je jedan od najmodernijih i najatraktivnijih zimskih turističkih centara Crne Gore. Okružen šumom Kolašin se nalazi između planina Bjelasice i Sinjajevine prostire u gornjim i srednjim tokovima rijeka Tare i Morače. Zbog svoje nadmorske visine (954m) i povoljne klime, svrstava se u vazdušne banje i nudi odličan odmor,kako zimi tako i ljeti. Niže ljetnje temperature (do +25°C) gode svima, naročito bjeguncima s vrele obale, i onima koji uživanje ne pronalaze u gužvi. Zimske temperature pak, i do -25°C, obećavaju ono bez čega nema pravog zimovanja: snijeg! Iako među visokim planinama, kolašinski kraj je pristupačan i saobraćajno dobro povezan sa bližom i daljom okolinom.

Posebnu atrakciju za turiste, predstavlja Biogradsko jezero koje se nalazi u Nacionalnom parku “Biogradska gora” koja je jedna od tri očuvane prašume u Evropi. Biogradsko jezero se nalazi na 1094m nadmorske visine, a oko njega su uređene pješačke staze pogodne za šetnju pored jezera.

http://www.montenegro.com/grad/kolasin

 

Plav i Gusinje

Pod planinama  koje u imenu imaju prokletstvo, uz obalu jezera, upoznajte tajne privlačnosti Plava i Gusinja. I kad odu iz ovog kraja u bijeli svijet, ljudi mu se uvijek vraćaju, ili stvaraju kolonije, drugi Plav i drugo Gusinje na drugom kontinentu. Na hiljade njih se svake godine, krajem avgusta, okuplja na Ali-pašinim izvorima u blizini Gusinja.Plavsko jezero  i rijeka Lim daju obrise dolini u kojoj su ova dva gradića, okruženi obroncima prekrivenim šumom i livadama. Sve više je Plav privlačna destinacija za planinare, odakle i počinje njihova avantura otkrivanja neistraženih Prokletija. Plav je, kako se napominje u spisima, bio ime za cijelu regiju, i to po rimskom imperatoru Flaviusu (Phlavius) iz vremena kada je kraj pripadao rimskoj imperiji. Region je poznat i po kulama i stražarnicama iz osmanlijskog perioda, izgrađenim u 17. i 18. vijeku. Obiđite i džamije, crkve i manastire ovoga kraja.

http://www.toplav.me/home/o-gradu/

 

Žabljak – centar zimskog turizma 

Žabljak je najviše gradsko naselje u Jugoistočnoj Evropi na čak 1445 megtara nadmorske visine, okruženo sa dvadeset tri planinska vrha, prava je atrakcija za posjetitelje svih uzrasta tokom cijele godine. Zbog  svojih prirodnih  ljepota kojih ima na svakom koraku Žabljak je proglašen ekološkom prijstonicom Crne Gore.  Ne samo da ima razvijen potencijal zimskog turizma već je cijelo područje usmjereno na razvijanje mogućnosti za cijelogodišnju turističku posjetu poput splavarenja, rekreacije,lova,kongresnog turizma ili pak odmora na svježem vazduhu. Najznačajniji prirodni dragulj ovog grada predstavlja Crno jezero. Zimi pokriveno ledenim pokrivačem, ljeti oaza za kupanje i odmor. Takođe, ono što nezaobilazno morate posjetiti prilikom boravka u ovom mjestu je Nacionalni park Durmitor, koji se prostire na teritoriji pet crnogorskih opština – Žabljaka, Šavnika, Plužina, Mojkovca i Pljevalja, čiji najveći vrh, Bobotov kuk, iznosi 2 525 metara nadmorske visine.U neposrednoj blizini nalazi se najdublji kanjon u Evropi, veličanstveni kanjon rijeke Tare.