Regije i gradovi – Primorski region

Crnogorska obala je jedna od najvećih svijetskih regija prirodnih ljepota, i najatraktivnija je  za posjetioce. Ova obala proteže se od ulaza u Bokokotorski zaliv, do ušća rijeke Bojane, na granici Crne Gore i Albanije. Obala je duga 293 km. Tokom ljeta središte je zabavnih i kulturnih manifestacija, muzičkih i filmskih događaja i međunarodnih takmičenja. Ova najjužnija regija se sastoji od opština sa izlazom na Jadransko more. Sledeće opštine čine ovu regiju:

 

Kotor- grad znamenitosti i istorije

Jedan od najstarijih i najpoznatijih crnogorskih gradova je Kotor. Star oko 2 milenijuma Kotor je poznato mediteransko odredište sa kamenim uskim ulicama, antičkim spomenicima, crkvama, slikovitim kamenim zgradama, romantičnim barovima, tradicionalnim restoranima i malim prodavnicama. Svjetski poznati pjesnici, pisci i umjetnici su koristili lepotu Boke Kotorske kao inspiraciju za svoje radove. U toku svog dugog i burnog postojanja Kotorom je vladalo dosta vladara koji su ostavljali dio svoje kulture na ovom prostoru pa nije čudno što Kotor danas predstavlja pravu riznicu kulture raznih civilizacija. Zbog značaja koji Stari grad Kotor ima u pogledu kulturne zaostavštine i zbog toga što ima sačuvanu srednovjekovnu urbanu cjelinu od XII do XIV vijeka uvršten je u listu svjetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a.

Stari Grad Kotor –okružen impresivnim gradskim zidinama koje su postavljene tako da zajedno sa prirodnim preprekama su vjekovima pružale sigurnu zaštitu gradu.Unutar zidina nalazi se veliki broj građevina i kulturno istorijskih spomenika. Jedan je od najbolje očuvanih srednjovjekovnih gradova na Jadranu a danas širom svijeta poznata destinacija za jahting i jedrenje  

 

Herceg Novi – grad na pjeni od mora

Herceg Novi ili, grad cvijeća, sunca i umjetnika, smješten je na terasama obronaka Orjenske planine čiju su ljepotu i zelenilo umjetnici  pokušavali opisati riječima, slikom, fotografijom, ali niko tako vjerno da se ne mora doći i vidjeti. Kad se vidi, shvati se da je to lepše od onog što čovek može reći ili napisati o ovom gradu. Pun  zelenila, Herceg Novi skriva mnogobrojne vrste tropskog cvijeća. Ovdje se nalazi oko 250 biljaka porijeklom sa svih kontinenata koje su decenijama donosili moreplovci , tako da je sam grad i njegova okolina jedna unikatna botanička bašta. Krajem januara gradom se širi  miris žute i zelene mimoze a u čast tih cvijetova se u Herceg Novom svake godine održava festival “Praznik mimoze“

Turistička atrakcija u samom gradu je Stari grad. Zidan je stepenasto sa dva velika trga i ispresijecanim uskim ulicama i stepenicama predstavlja  jedinstveu arhitektonsku cjelinu.U atrakcije spada i Kanli kula(1483),Sahat kula(1667), tvrđava Forte Mare(1687), Španjola Fortress (1538).

Poznat je kao spa i zdravstveni centar; u blizini Igala ima obilje ljekovitog morskog blata pod nazivom igaljsko blato i mineralnih izvora vode.

 

Budva: živopisni jadranski biser

Legende o Budvanskoj rivijeri  ne samo da su poznate lokalnom stanovništvu već i turistima. Grad se proteže duž jadranske obale i poznat je ne samo po odmaralištima već i po bogatoj istoriji. Najpoznatije znamenitosti su zidovi tvrđave, sagrađeni u 15. vijeku; nekada nepobjedivoj obalskoj tvrđavi, tri crkve (Svete Trojice, Sveti Jovan, Sveti Anton) i brojnim manastirima. Ali Budva je moderan grad. Posjeduje sve za konforan i raskošan život. Samo preko 30 dobro opremljenih plaža sa čistim pijeskom privlači nevjerovatan broj turista, a postoje i banje, pogodni sportski tereni, prodavnice, klubovi, zdravstveni centri, pozorišta i još mnogo toga.

Budva je metropola crnogorskog turizma zahvaljujući velikom broju plaža koje je čine jednom od najpoželjnijih turističkih destinacija. Pored svojih prirodnih ljepota, njenih uvala, ostrva i plaža, Budva je bogata istorijskim spomenicima. Sam grad se sa sastoji iz Starog i novog dijela koji se svojom aktivnošću i tempom razlikuju tokom godine.

Stari grad je tokom ljeta centar dešavanja. Opasan visokim mletačkim bedemima, ovaj XV vijekova star grad  leži na malom poluostrvu predstavlja riznicu kulturne baštine. U starom gradu, čija je arhitektura dominantno venecijanskog porijekla, i oko njega, nalaze se neki od najvažnjih kulturno istorijskih objekata i lokaliteta. Rimska nekropola na ulazu u stari grad, antički piloni, rimski žrtvenik, ranohrišćanska bazilika, crkve Sv. Ivana Krstitelja, Sv. Trojice sa ikonostasom, Santa Maria in Punta, Sv. Save Osvećenog, Citadela i Budvanski muzej su samo neka od svjedočanstva burne i dinamične prošlosti ovog grada.

Stari grad osim istorije posjetiocima nudi jako veliki broj i drugih sadržaja. Preko 200 radnji, restorana, kafića, butika, kozmetičkih salona, suvenirnica, specijalizovanih prodavnica, čine ovaj prostor idealnim za šoping, izlazak, šetnju, zabavu.

 

Tivat – grad sunca, mora i usamljenih uvala

Odmor ovdje dobija pravo značenje riječi. Grad usamljenih uvala, sunca, mora i magnolija. Prepoznatljivo po ljepoti ostrva Prevlaka, Ostrva cvijeća i Stradioti sa turističkim naseljem Sveti Marko i Gospa od Milosti. Odnedavno je ovo omiljena destinacija stranih investitora, planiranja ekskluzivnih turističkih naselja, golf terena i razvoja nautičkog turizma.

Tivat je najmlađa i najmanja opština u Boki Kotorskoj. Kao urbana cjelina svoj značajniji rast i razvoj počeo je tek krajem devetnaestog vijeka. Veličina i starost ovog prelijepog bokeškog gradića svakako ne umanjuju njegov značaj. Na teritoriji Tivta se nalazi glavni aerodrom na crnogorskom primorju. Mjesto gdje svake godine desetine hiljada turista iz čitavog svijeta ima svoj prvi susret sa Crnom Gorom.

https://www.montenegro.travel/info/juzni-region

 

Bar: grad maslina poplavljen suncem

Ako nikada nijeste vidjeli kako raste maslinovo drveće, nijeste držali masline u rukama, ne znate šta predstavljaju raštrkane grane- Vaš put ide u crnogorski grad Bar. Tokom cijele godine je sunčano dok je kišno vrijeme velika rijetkost. Među najpoznatijim znamenitostima je gradski muzej koji se nalazi ispod otvorenog neba. U njemu se nalaze ne samo rimske, već i otomanske građevine, koje predstavljaju živu istoriju Bara. Obavezno posjetite dolinu Skadarskog jezera, zbog čega je jezero dobilo poetsko ime – „Grad ptica“. Tu živi mnogo različitih vrsta ptica.Kroz istoriju Bar je pripadao različitim civilizacijama i kulturama a danas ovaj grad se može pohvaliti bogatstvom različitosti kultura, vjera, nacija i običaja. Bar  je važan i dinamičan ekonomski centar Crne Gore i predstavlja mješavinu tradicije, modernosti i ljepote. Neka od najvećih dostignuća civilizacije Crne Gore nastala su u Baru. Najstariji pisani dokumenti i najvažniji rad srednjovjekovne crnogorske književnosti i istorije mogu se ovdje naći. Jedna od najstarijih svjetskih maslina raste ovdje, Stara maslina Mirovica, koja je stara više od 2000 godina.Pored obale Crne Gore ima mnogo odmarališta. To nijesu samo veliki gradovi već i mala sela koja pružaju ugodan odmor i mogućnost za odmor.

 

Ulcinj – grad burne prošlosti

Bajka zagrljaja neba i mora – to je obala Ulcinja. Prepoznatljiva je po Adi Bojani, mjestu gdje se rijeka Bojana uliva u Jadran. Ne zaostaje ni čuvenost velikih, prostranih plaža. Stari grad, raskršće Orijenta i Zapada, povod je za šetnju i slušanje priče o prodaju robova na trgovima, među kojima je kažu bio i Muguel de Servantes, čuveni pisac Don Kihota koji je ovdje dobio inspiraciju za ženske likove. Već 25 vijekova u toj zanosnoj posudi koja sliči nasukanom brodu buja život, smjenjuju se civlizacije od kojih je svaka ostavila i danas vidljiv trag. Jedinstveno je mišljenje da Stari grad sa svojim ilirskim bedemima, Citadelom, sklopom uličnih mreža, pijacama i trgovima, pojedinim blokovima kuća i vrijednim arhotektonskim objektima, a naročito gradskim pejsažom, siluetom i urbanističkom plastikom predstavlja u cjelosti kulturno-istorijski spomenik od neprocjenjivog značaja.

Izgrađivan tokom 2,5 milenijuma i u različitim ekonomskim, vojnim i kulturnim uslovima, Stari grad je stekao karakter organske cjeline. Riječ je o antičkom gradu sa slikovitim srednjovjekovnim, uskim i krivudavim ulicama, gusto zbijenim dvospratnim i trospratnim kamenim kućama i sa dekorativnim elementima renesansnog i baroknog stila, te nizom veoma vrijednih građevina iz osmanskog perioda.

Najstariji ostaci bedema grada potiču iz ilirskog perioda. U VI vijeku grad dobija dvije kapije: donju (istočnu), u koju se u Grad ulazi sa mora, i gornju (zapadnu) za ulazak sa kopna.

http://www.eturizam.info/index.php?firmaid=8&sectionid=174

http://ulcinj.travel/me/atrakcije/stari-grad-ulcinj/