Regije i gradovi – Centralni region

Većina ekonomskih, kulturnih, obrazovnih i administracijskih baza Crne Gore se nalazi u ovom regionu. Ova regija se sastoji od četiri opštine:

 

Podgorica – atraktivan glavni grad slavne Crne Gore

Podgorica je nova prijestonica Crne Gore. Ranije je taj status pripadao Cetinju, koje i dalje, ako se oslanjate na Ustav, ostaje u istom rangu, a ovdje je Predsjednička rezidencija.

Ali nećemo govoriti o Cetinju, već o Podgorici.

Za vrijeme SFRJ Podgorica se zvala Titograd, a pod tim imenom poznata je od 1952. do 1992. godine. Kao i glavni grad bilo koje države i Podgorica se smatra ekonomskim, kulturnim i političkim srcem Crne Gore. Lijep i veličanstven grad ima složenu istoriju i puno atrakcija koje privlače turiste. To je moderan grad, pogodan za život zbog svoje razvijene infrastrukture.

Kratka istorija razvoja Podgorice

Grad ima veoma drevnu istoriju. Iskopi su pokazali da su naselja postojala još iz  kamenog doba.Vjekovima su Rimljani, Sloveni i Osmanlije naseljavali i živjeli na ovim mjestima. Sve ovo ostavilo je utisak na kulturu crnogorske prijestonice, a sada se ovdje mogu naći dijelovi različitih epoha koji se spajaju u jedan gradski ansambl.

Podgorica tokom Drugog svjetskog rata bombardovanjem i artiljerijskim granatiranjem uništena je skoro do zemlje. Zatim je došao socijalistički period, kada je grad preimenovan u čast maršala-osloboditelja Tita. Postajući glavni grad Podgorica se promijenila i u potpunosti procvjetala. Izgrađeni su putevi i aerodrom.

Pojava moderne Podgorice

Podgorica je poslovni grad u kome je pogodno živjeti i raditi. Jasno je da je jedan od glavnih pravaca razvoj sektora turističkih usluga, ali se i veliki dio pažnje posvećuje finansijskom sektoru. Tu su mnoge kulturne institucije: narodno pozorište Crne Gore, poznato po svojim produkcijama; gradsko pozorište, koje obuhvata dječije i lutkarsko pozorište, nekoliko muzeja, galerija itd. Pod uticajem istorijske prošlosti izgled glavnog grada je upečatljivo kontradiktoran i raznovrsan. Postoje osmanlijske, evropske i jugoslovenske zgrade. Odnedavno je grad  izgrađen u modernom stilu. 

Kada dođete u Crnu Goru, obavezno posjetite Podgoricu. Ovdje ćete otkriti dušu zemlje i postaće vam jasno kako žive ljudi na ovom neobično lijepom i slavnom mjestu.

 

Cetinje- grad koji odolijeva vremenu i prolaznosti

Cetinje je stara prijestonica Crne Gore. Počelo je da se razvija oko 1482.godine kada se Ivan Crnojević, vladar dinastije Crnojevića, povukao pod turskim napadima iz južnog grada Žabljaka na Skadarskom jezeru i nazvao Cetinje novom prijestonicom. Cetinje je grad muzej, gdje ponekad dobijete osjećaj da je vrijeme stalo zbog brojnih starih zgrada i izvanednog istorijskog nasljeđa.Cetinje živi u prošlosti, i ima i mnoštvo muzeja grupisanih oko glavnog trga koje treba posjetiti.Svi su otvoreni 9:00-17:00 osim ponedjeljkom.Narodni muzej unutar palate kralja Nikole se može posjetiti samo u okviru organizovanih grupnih obilazaka.Etnografski muzej, smješten u zgradi bivše srpske ambasade, je dobro mjesto da se upoznaju crnogorska šarena tradicionalna odjeća i razvoj nacionalne umjetnosti.Konačno, Cetinjski manastirski muzej posjeduje vrijedne prijedmete u svojoj postavci.

http://www.montenegro-visit.com/me/destinacije/gradovi-i-regije/

 

Nikšić

Na zapadu Crne Gore, u oblasti Nikšić, smješten je grad Nikšić. Sa okolinom, po površini  je najveći grad Crne Gore.U okolini Nikšića nalaze se brojni manastiri i crkve, kao i manastir Ostrog koji je jedan od najljepših i najposjećenijih pravoslavnih manastira. U samom gradu nalazi se monumentalna Saborna crkva, posvećena Svetom Vasiliju i okružena prekrasnim parkom. Nikšić je okružen sa tri jezera: Krupac, Slano jezero i Liverovići. Tokom ljetnjih mjeseci ova jezera su glavna mjesta za izlete i odmor. Nikšić je takođe poznat po proizvodnji poznatog Nikšićkog piva.

http://www.montenegro-visit.com/me/destinacije/gradovi-i-regije/