Nacionalni parkovi sjevera Crne Gore: netaknuta ljepota prirode

Slava i veličanstvenost, bogatstvo i kultura zemlje se pojavljuju u gradovima i selima, a njena ljepota i šarm su u nacionalnim parkovima. Na sjeveru Crne Gore ima mnogo rajskih mjesta, gdje srce počiva i duša pjeva. Preporučujemo vam da posjetite zaštićena mjesta.

Prostori nacionalnih parkova Durmitora, Biogradske gore, Skadarskog jezera, Lovćena i Prokletija čine 7,7% teritorije Crne Gore. Svaki nacionalni park karakteriše specifična prirodna i kulturna baština.

Njihove prirodne i kulturne vrijednosti predstavljene su u centrima za posjetioce, a mogućnosti za aktivan odmor su mnogobrojne. Osim obilježenih pješačkih, planinarskih i biciklističkih staza, u parkovima postoje tematske, edukativne, kao i vinske staze. U ponudi je i sportski ribolov, krstarenje, kampovanje, avanturistički park, iznajmljivanja bungalova.

Osvajanje vrhova, vidikovci, bogatstvo životinjskog i biljnog svijeta, ljekovitost izvora, trava, nacionalna kuhinja mnogo je razloga da posjetite nacionalne parkove Crne Gore.

http://nparkovi.me/sajt/

 

Zaštićen od strane UNESCO-a: Durmitor

Još jedan čuveni nacionalni park, koji se nalazi u blizini Plužina, Žabljaka, Mojkovca i skuplja u istoimenim planinama – „Durmitor“. Ogromne, veličanstvene litice izgledaju posebno živopisno u pozadini kanjona rijeke. Jedan od kanjona leži u dolini rijeke Tare i sa pravom je rangiran kao najdublji u Evropi. Kada dođete ovdje, obavezno posjetite Bobotov kuk, sa vrha koji otvara zapanjujuće prijedele. Nezaboravne utiske ostaviće ledene pećine i transparentne „gorske oči“ – jezera.

Sjever Crne Gore je prekrasan. Nacionalni parkovi u regionu su nevjerovatni sa ljepotom pejzaža i raznovrsnim bojama prirode. Ako volite živopisne i lijepe slike majke prirode, slobodno dođite ovamo. Park „Biogradska Gora“ će takođe ostati zauvijek u srcu, jer nije ga bez razloga knjaz  Nikola Petrović Negoš 1878. stavio pod zaštitu. Postoje mjesta za šetnju, fotografisanje i pamćenje za čitav život. 

Prostire se na površini od 39.000 hektara, na teritoriji pet crnogorskih opština: Žabljak, Šavnik, Plužine, Mojkovac i Pljevlja. Najveći vrh planine Durmitor je Bobotov kuk, sa 2.525 mnm.Na preko 1.500 metara nadmorske visine nalazi se 18 ledničkih jezera. U ovim krajevima nazivaju ih „gorske oči“. Najveće i najljepše je Crno jezero. Ime je dobilo zbog odraza visoke četinarske šume koja ga okružuje. Čitavom bajkovitim pejzažom dominira gorostasni vrh “Međed“ koji se izdiže iznad jezera.  Sjedište parka je grad Žabljak – najveći zimski centar u Crnoj Gori, sa značajnim smještajnim kapacitetima u hotelima i domaćoj radinosti, infrastrukturom za zimske sportove i uslužnim djelatnostima u oblasti turizma i planinarstva. Planinarske staze su markirane i postoji organizovana paninarska vodička služba.U zoni Nacionalnog parka, splavom, kajakom ili gumenim čamcem, nošeni maticom rijeke Tare, i vođeni sigurnom rukom splavara-skipera, savladavaćete bukove, tjesnace, limane i kolovrate, upoznaćete ljepotu najdubljeg kanjona Evrope. https://www.montenegro.travel/objekti/durmitor

 

Na granici dvije klime: Lovćen

Crnogorski park „Lovćen“ uranja u atmosferu bajkovitosti. Nalazi se na granici dvije klimatske zone, a ova karakteristika se ogleda u terenu pejzaža. Ona stalno privlači ne samo turiste, već i naučnike koji pokušavaju da razumiju tajne formiranja planine Lovćen. Ovdje možete posjetiti poznate pećine, kao i dva planinska vrha – Jezerski, na kome se nalazi mauzolej Petra II Petrović Njegoša i Štirovnik. Na Cetinju se nalazi park.

Nacionalni park “Lovćen“ obuhvata površinu od 6.400 hektara. Najniža tačka Nacionalnog parka „Lovćen“ je raskršće puteva na mjestu Krstac (927 mnm), a najviša vrh Štirovnik, 1.749 metara nadmorske visine, koji je i najveći vrh planine Lovćen.

Lovćen je poznat po vidikovcima s kojih se pogled pruža na sve strane – ka moru, Skadarskom jezeru ili sjeveru. Gdje god da pogledate doživjećete neponovljivu i nezaboravnu vizuelnu impresiju. Tačke na Lovćenu sa kojih se vide crnogorske ljepote su brojne: Jezerski vrh, Štirovnik, stari drum od mjesta Krstac do zimovališta Ivanova korita; sa austrijskih strategijskih cesta koje su vodile do vrhova planine, sa kotorskih serpentina – drevne ceste koja poput zmije vijuga lovćenskim stranama. Riječ je o svojevrsnom projektnom i graditeljskom fenomenu. Na strmoj lovćenskoj padini, eksponirane zalivu Boke – serpentine su neponovljiv doživljaj.

https://www.montenegro.travel/objekti/nacionalni-park-lovcen

 

Nacionalni park Biogradska gora

Centralno mjesto u parku zauzima Biogradsko jezero. Od 1878. godine, kada su lokalna bratstva i plemena poklonila ovo područje tadašnjem gospodaru Crne Gore – knjazu Nikoli, koji je ovaj biser prirode proglasio za „knjažev zabran“ – područje je pod zaštitom države.

U parku ima 26 biljnih zajednica sa oko 2.000 vrsta i podvrsta. Evidentirano je više od 200 vrsta ptica, među kojima i orao krstaš. Faunu čine jeleni, srne, divokoze, vukovi, divlje svinje, lisice, zečevi, a prostor Nacionalnog Parka je stanište za više od 350 vrsta insekata. Na visini od 1.094 metra, u srcu prašume, smjestilo se Biogradsko jezero, najveće i najpoznatije u nizu ledničkih jezera na području parka. Ono je poznato izletište, sa uređenim parking prostorom, restoranom, bungalovima, osvijetljenim šetačkim stazama i kamping prostorom. U ljetnjim mjesecima privlači veliki broj turista, pogotovo tranzitnih koji se na putu prema moru ovdje zaustavljaju tražeći skrovište od visokih temperatura.

Prostor Nacionalnog parka i Biogradskog jezera poznat je i po arheološkim lokalitetima, sakralnim spomenicima i narodnom graditeljstvu – brvnarama, kulama, vodenicama itd. Nacionalni Park Biogradska gora raspolaže Centrom za posjetioce, koji se nalazi na samoj obali Biogradskog jezera. Centar je opremljen interaktivnom prezentacijom i eksponatima koji predstavljaju prirodne i kulturne vrijednosti parka.

https://www.montenegro.travel/objekti/nacionalni-park-biogradska-gora

 

Nacionalni park Prokletije

Vijenac Prokletija se, za razliku od Dinarida, pruža drugim pravcem, na neki način kao da su brana primorskim planinama. Izdižu se u pravcu jugozapad – sjeveroistok, sa oboda zetsko-skadarske ravnice i završavaju spletom najviših masiva Bogićevice, do prevoja Čakora i Rugova, u dužini oko 70 km, gdje se nalaze najviši planinski grebeni. Kontinuitet ovog moćnog visokoplaninskog sklopa geomorfološki se nastavlja u pravcu sjevera nizom visokih planinskih vijenaca, preko Nedžinata (2.341 m), Čakora (2.046 m), Mokre planine (1.932 m), Hajle (2.403 m) i Mokre Gore (2.154 m).

Najviši planinski vrh na Proletijama je Zla Kolata – 2.536 m.

https://www.montenegro.travel/objekti/prokletije

 

Nacionalni park Skadarsko jezero

Površinom koja, zavisno od vodostaja, varira od 370 do 530 kilometara kvadratnih, Skadarsko jezero najveća je slatkovodna površina na Balkanu. Zbog geografskog položaja i odlika submediteranske klime, zimi je jedno od najznačajnijih boravišta ptica močvarica u Evropi. Na jezeru boravi oko 280 vrsta ptica, a rijedak primjerak kudravog pelikana zaštitni je znak Nacionalnog parka.

Kroz istoriju ovaj je prostor bio stjecište raznih civilizacija koje su ostavile snažan pečat u bogatom kulturno-istorijskom nasleđu skadarskog basena. Na ostrvima Skadarskog jezera nalazi se veliki broj srednjovjekovnih utvrđenja, crkava i manastira. Najstariji ostrvski manastir – Starčevo, osnovao je u XIV vijeku isposnik starac Makarije, po kome je ostrvo kasnije nazvano Starčeva gorica.

Na obali jezera su i dva gradića – stara urbana jezgra, specifične arhitekture, mjesta od velikog značaja za razvoj crnogorske države: Virpazar i Rijeka Crnojevića. Oba naselja danas su prepoznatljiva i po restoranima u kojima se služe tradicionalni specijaliteti. Južno zaleđe jezera (Crmnica) poznato je po najboljem vinu u Crnoj Gori, koje će u kombinaciji sa dimljenim jezerskim šaranom zadovoljiti i najizbirljivije ljubitelje dobre hrane.Jezero ima i niz izvanrednih plaža, među kojima se izdvajaju one u selu Murići, ne manje atraktivne od primorskih plaža.

https://vodickrozcrnugoru.weebly.com/turizam.html